
APRIL 2023
Periodiek nieuwsbrief | Volkstuinpark De Vijf Slagen | Amsterdam Zuidoost
Eindelijk voorjaar. Eindelijk beter weer en het zonnetje straalt weer warmte. Het nieuwe tuinseizoen is 1 april gestart. Na een lange stop in de wintermaanden staat deze nieuwsbrief grotendeels in het teken van de Plantjesmarkt op zaterdag 6 mei aanstaande. Biologisch tuinieren wordt de norm. Maar wat is dat nou? Veel tuinders denken dat ze al jaren biologisch tuinieren. Maar niets is minder waar. Denk aan overbemesting, het gebruik van pesticiden én verkeerde of vervuilde grondsoorten. Lees verderop meer over het gebruik van biologische aarde en potgrond.
Foto's boven: Katrin Frobitter, Marianne Goes.
De Vijf Slagen organiseert op zaterdag 6 mei een biologische plantjesmarkt waar iedereen van harte welkom is. De nadruk ligt op de verkoop van biologisch - zelf geteelde - moestuinplantjes en aandacht voor het gebruik van biologische potgrond en tuinaarde.
Zo’n negen enthousiaste tuinders zijn al weken druk bezig met het zaaien van de diverse groentesoorten. Het verspenen van de jonge zaailingen is een secuur en tijdrovend klusje maar bijzonder leuk om te doen, vooral als ‘het’ dan echt begint te groeien. Bij het verspenen worden de zaailingen, die vaak dicht op elkaar staan in de kweekkasjes of opkweekpotjes in hun eigen potje los van elkaar uitgeplant.
Negen tuinders zijn druk in de weer voor de Plantjesmarkt op 6 mei aanstaande. Wat wordt er straks aangeboden? Veel Surinaamse groentesoorten als antroewa, tajerblad en sopropo, diverse soorten pittige pepers, tomaten, andijvie, sla en bietjes. Maar ook bloemen, potgrond en nog veel meer.
Het kweekteam bestaat uit: Jeroen de Ruijter, tuin #077 + Edith Soemodihardjo, tuin #001 + Elly Weggelaar, tuin #147 + Georgine Bom-Roosblad, tuin #083 + Ineke den Engelsman, tuin #067 + Vasanti Geestman, tuin #065 + Marianne Goes, tuin #034 + Elly Stekelbos, tuin #128 en Reneé Mourik Broekman, tuin #066.
De opkomst van Groep 1 op zaterdag 1 april was magertjes, maar dat was niet zo verwonderlijk door het regenachtige weer. Een kort verslag van Tuincommissieleden Ineke den Engelsman en Izaak Campbell:
Ineke: “Vandaag de eerste tuinbeurt gehad, ondanks het slechte weer waren er 8 á 9 enthousiaste tuinders. We hebben vooral het terras onkruidvrij gemaakt en het tuintje tegenover het clubgebouw. Na de koffie hebben we het vanwege de regen afgelast! Het was vooral een gezellig begin van het seizoen!”
Izaak vult aan: “Ik vond het ook een gezellige ochtend. De tuinders waren erg positief ingesteld. Ondanks het slechte weer ging iedereen meteen aan de slag. Tijdens de koffiepauze ontstond er ook een leuke sfeer. Iedereen ging met elkaar in gesprek en er werd ook veel gelachen. En dat is toch waar de tuinbeurten ook voor bedoeld zijn: contacten leggen en veel gezelligheid.”
• Lucy Blankert (tuin #141)
• Henk Blijd (tuin #107)
• Simmy Cairo-Tuffour (tuin #016)
• Izaac Campbell (tuin #101)
• Ineke den Engelsman (tuin #067)
• Shirley Osinga (tuin #050)
Het afdelingsbestuur presenteert met enige trots de nieuwe samenstellingen van de Tuincommissie en de Bouwcommissie
• Humphrey Arduin (tuin #082)
• Eric Hofwijks (tuin #097)
• Thomas Rustenberg (tuin #025)
• Ger Steinbusch (tuin #004)
De daad bij het woord voegen: het afdelingsbestuur van De Vijf Slagen was al geruime tijd voornemens om tuinders die jubileren te feliciteren met een kaartje. In maart waren er twee jubilarissen die al tien jaar lid zijn: K. R.Donau #062 en A.S. Marsidin #144. Als het goed is hebben we dit jaar maar liefst twaalf jubilarisen.
Door bestuurswisselingen en het niet goed bijhouden van de administratie in het verleden is het soms speuren naar wanneer tuinders lid zijn geworden. Het afdelingsbestuur roept tuinders op zich te melden als zij jubilaris zijn of een tuinder kennen die tien, vijftien of twintig jaar lid zijn. Mail naar: bestuur@devijfslagen.nl. We zijn benieuwd want we willen niemand vergeten!
De wachtlijst van De Vijf Slagen kan worden ingekort met de nieuwe huurders van de tuinpercelen #086A + #086B + #114 + #142 + #148.
Het maakt echt verschil om niet in het voorjaar, maar aan het eind van het seizoen een tuin op te zeggen. U helpt er nieuwe tuinders mee die soms al jaren op de wachtlijst staan en nu in het voorjaar direct kunnen beginnen.
Alle nieuwe tuinders: Van harte welkom en veel succes!
Bio-Kultura is ervan overtuigd dat de bodem de basis is voor je planten, je tuin en bijdraagt aan behoud van de natuur. Ook vinden zij dat het niet moeilijk moet zijn om die goede en duurzame basis te leggen. Daarom verkopen zij drie kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor elke plant en elk type tuin. Hun biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost zijn biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld.
Geen tuinturf
Maar Bio-Kultura gaat verder dan een certificaat. Zo gebruiken zij geen tuinturf en richten zij zich op hoogwaardige soorten compost. De producten worden zelf samengesteld, onder toezicht van certificeerder Control Union. Ook staat Bio-Kultura als enige producent van potgrond, tuinaarde en compost op de inputlijst van SKAL. Bio-Kultura vult de producten in big bags of zakken en laten deze door hun vervoerder thuis afleveren.
“Onze producten zijn vanuit de praktijk ontstaan op onze biologische vaste plantenkwekerij.”
De producten van Bio-Kultura waren oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik – om zo de grond op hun kwekerij te verbeteren. Toen Jan van Houtum meer dan 25 jaar geleden het stuk grond voor de kwekerij kocht, was de grond uitgeput. Hij geloofde dat een vruchtbare tuin begint bij de basis – de bodem, het huis van de plant. Hij ging aan de slag met een eigen mestcompost en zag de grond elk jaar opknappen. In de loop der jaren is het een schitterende kwekerij geworden waar plant en dier het naar hun zin hebben.
Strenge eisen
Zo rond 2008 waren ze voor de kwekerij op zoek naar een potgrond die voldeed aan hun eisen. Die konden ze niet vinden. Dus ontwikkelden zij hun eigen product. Een potgrond die biologisch en ecologisch goed in elkaar zit én werk besparend is. Ze stelden strenge eisen aan de potgrond. Deze moest luchtig zijn voor een optimale ontwikkeling van wortelstelsels en voldoende voeding bevatten voor een groeiseizoen. Na twee seizoenen testen kwamen ze tot de ideale potgrond. Ook anderen kregen steeds meer belangstelling voor de potgrond en de mestcompost. Toen hebbende mannen besloten om Bio-Kultura op te richten.
Tuinaarde compost
Tot slot voegden zij tuinaarde-compost toe – voor het ophogen van borders, bedden en de moestuin. Ze ontwikkelden kwalitatief hoogwaardige aarde die bij het bijvullen direct een boost geeft aan je tuin. Daarom werd besloten geen turf (een dood product), maar compost toe te voegen. De tuinaarde zorgt daarmee voor een humus-opbouwende werking – ter versterking van de vruchtbare laag in de bodem.
Biologische Potgrond
Met deze potgrond bied je de potplanten in jouw tuin of balkon een evenwichtige en gezonde basis om zich te ontwikkelen, groeien en bloeien. Met Bio-Kultura potgrond bepalen je planten wanneer wat belangrijk is. Eerst een goede ontwikkeling van het wortelstelsel, dan de groei bovengronds en daarna de bloei. Bio-Kultura potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen. De hoofdbestanddelen van de potgrond zijn:
Organische mestcompost (van biologisch gecertificeerde afkomst); Boomschorscompost (dus geen GFT-compost); Groencompost Kokosvezel; Plantaardige voedingskorrel (zeewier); Vulkanisch gesteentemeel (spoorelementen en mineralen) en Veenmos.
Biologische Tuinaarde-Compost
De biologische tuinaarde-compost van Bio-Kultura is een aarde op basis van twee hoogwaardige soorten compost: boomschorscompost en mestcompost. Om te komen tot de kwaliteit die Bio-Kultura in hun producten nastreven, heeft de ontwikkeling van deze hoogwaardige compostsoorten twee jaar tijd gekost. Doordat er biologische mest aan de tuinaarde-compost is toegevoegd, is deze rijk aan voeding en sporenelementen. De verschillende soorten compost stimuleren het bodemleven in je tuin en zorgen voor een betere waterhuishouding van je tuin. Gebruik tuinaarde-compost van Bio-Kultura voor het ophogen of (bij)vullen van je tuin, border of bak; Als je een sier- of moestuin op de kleigrond hebt; Voor de aanplant van vaste planten.
Bron: Deze en andere teksten kunt u vinden op de website van www.bio-kultura.nl.
Jan van Houtum van Bio-Kultura is ooit begonnen als hovenier. In 1995 begon hij samen met zijn vrouw en kinderen Kwekerij Van Houtum. Een bezoek aan deze biologische kwekerij voor vaste planten is de moeite meer dan waard (vlakbij Driebergen). www.kwekerijvanhoutum.nl.
Turf
De meeste zakken potgrond en tuinaarde die je kunt kopen bij het tuincentrum, de bouwmarkt of de supermarkt bevatten turf en kunstmest. Het gebruik van turf in potgrond wordt steeds meer ter discussie gesteld.
Gedroogd veen
Turf is afgegraven en gedroogd veen. Veengrond ontstaat door het gedeeltelijk afbreken van plantenmateriaal in moerasgebieden. Duizend jaar geleden bestond Noord- en West-Nederland nog grotendeels uit veen. Dat is vervolgens grotendeels ontgonnen als landbouwgrond of als turf in de kachel verdwenen. In Nederland wordt nog maar weinig veen afgegraven, maar in landen als Ierland, Duitsland en de Baltische Staten nog wel.
Natuurgebieden
Het afgraven van veengebieden gaat ten koste van waardevolle natuurgebieden. Veengrond speelt bovendien een belangrijke rol in het vasthouden van broeikasgassen. Wanneer veen wordt gedroogd en omgezet in turf, komt het verteringsproces van de plantenresten weer op gang, waardoor er broeikasgassen vrijkomen.
Kunstmest in potgrond
De meeste potgrond bevat niet alleen turf, maar ook kunstmest. Kunstmeststoffen leveren extra stikstof voor de groei van jouw planten, maar de productie van kunstmest vergt veel energie. Niet geheel toevallig vinden we in de top-10 van grootste CO2-uitstoters van Nederland een kunstmestfabriek. Als je potgrond zonder kunstmest wil gebruiken, dan kun je kiezen voor biologische potgrond. Biologische potgrond bevat geen kunstmest, maar organische meststoffen zoals compost. Biologische potgrond bevat echter (nog) wel turf.
Bron: GroeneBuurten.nl
De gemeente Amsterdam wil het loodgehalte in de bodem bij woningen onderzoeken. We hebben een aankondiging van de gemeente ontvangen dat de volkstuinen voor volgend jaar in de planning staan. Er is echter wat ruimte om al dit jaar een onderzoek te laten verrichten bij die tuinen waar jonge kinderen spelen. Het betreft tuinders met kinderen tot 7 jaar. Wilt u in aanmerking komen voor het vervroegde bodemonderzoek met jonge kinderen? Geef u op bij het bestuur en wij brengen u in contact met de Bond en de gemeente Amsterdam.
Op De Vijf Slagen hebben wij in het damestoilet een AED-apparaat staan. AED staat voor: Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Wilt u zelf ervaren hoe het apparaat te gebruiken om in een noodgeval snel levens te redden, dan biedt de Bond van Volkstuinders een uitstekende gelegenheid:
Op maandag 3 juli wordt van 19.00 uur tot 21.15 uur de AED-cursus op het bondskantoor gehouden. Dezelfde cursus wordt een dag later op 4 juli nog een keer herhaald. De kosten zijn € 25 per deelnemer – maximaal 3 deelnemers per tuinpark. Aanmelden kan via bestuur@devijfslagen.nl. SVP de voorkeursdatum aangeven (3 of 4 juli) + naam en emailadres. Vol = vol, wees er snel bij.
Noteer alvast in uw agenda:
Zaterdag 27 mei 13.00 uur
ALV - Algemene Ledenvergadering - Voorjaar 2023.
Heeft u onderwerpen die u op de agenda wilt plaatsen en die het algemeen belang van De Vijf Slagen dienen? Mail uw voorstel uiterlijk 27 april naar het bestuur. Afhankelijk van het onderwerp wordt de relevantie in samenhang met de ALV in overweging genomen. U ontvangt persoonlijk bericht. Bestuur@devijfslagen.nl.
Wist u dat u als lid en tuinder dient deel te nemen aan het verenigingsleven?Nutstuinverenigingen als De Vijf Slagen worden in stand gehouden door enthousiaste tuinders en vele vrijwilligers die actief deelnemen om onze vereniging boeiend en bloeiend te houden. Kom bij een commissie of meldt u aan als BHV-er of technisch klusjesman/vrouw en organiseer een repair-club. Heeft u in het onderwijs gezeten? Bent u jurist of bent u een expert in elektra (zonnepanelen aanleggen?). Tuinders van 70 jaar en ouder zijn vrijgesteld van tuinbeurten, maar kunnen prima meehelpen met bijvoorbeelde de organisatie van de plantjesmarkt, helpen bij de op- en afbouw. Misschien een salade of een taartje maken? Aanmelden kan bij Edith Soemodihardjo, tuin #001.
Tuinders helpen tuinders. Kom actief deelnemen in een commissie of deel uw kennis en talent met andere tuinders. Reageer via: bestuur@devijfslagen.nl.
Penningmeester (tuin 77)
Nutstuinparkbeheerder (tuin 1)
Marketingcommunicatie (tuin 109)
Secretariaat (tuin 34)
Volkstuinpark De Vijf Slagen
Tafelbergweg 50
1105 BR Amsterdam