'De Tuinen gaan weer open'. Zo adverteerde Intratuin met paginagrote advertenties in de kranten. Hun boodschap: De tuinen open, nu de tuincentra nog. Het tuinseizoen van De Vijf Slagen begint 1 april. Nog even wachten dus en dan kan iedereen (corona-veilig) losgaan voor een groen en biologisch doen seizoen.

NIEUWSBRIEF DE VIJF SLAGEN

MAART 2021

Periodiek nieuwsbrief | Nutstuinpark De Vijf slagen | Amsterdam Zuidoost 

In dit nummer onder andere:

Toekomstvisie De Vijf Slagen | Komen en gaan | Proeftuintjes voor aspiranten | Verslag ALV - Bond van Volkstuinders | Van post naar mail | En nog veel meer... 

Hoera! Een kweekkas van 12 m2 is toegestaan!

Het heeft even geduurd maar het is zover: U mag, naast een schuurtje, een kas van 12 m2 op uw tuin neerzetten, mits... u zich nadrukkelijk houdt aan de bouwregels. Hoeveel de maximale bebouwing in vierkante meters mag zijn LEEST U HIER.

BOUWAANVRAGEN
Uw aanvraag voor een bouwvergunning voor een kas of schuurtje kunt u richten aan: bouwcommissie@devijfslagen.nl

Uitvoeringsstrategie Volkstuinenbeleid
Toekomstvisie De Vijf Slagen

In mei 2020 heeft de gemeente een concept Uitvoeringsstrategie opgesteld. Naar aanleiding van de inspraakronde is in november een aangepaste nota gepubliceerd. Deze nota bevatte veel nieuwe concrete tekst, zoals percentages voor huurverhoging. De nota is neergesabeld en de wethouder ging door het stof. Wethouder Marieke van Doorninck (Groenlinks) gaat met de volkstuinparken om tafel om zo meer draagvlak te creëren voor haar beleid. De hernieuwde Uitvoeringsstrategie zal waarschijnlijk in april worden behandeld in de Gemeenteraad.

Positie De Vijf Slagen
Het afdelingsbestuur is van mening dat ons park een unieke positie heeft binnen de Amsterdamse tuinparken. Daarom hebben wij een Toekomstvisie opgesteld, waar in grote lijnen de doelstellingen van de uitvoeringsstrategie invulling krijgen. 
We beschrijven hierin waarom wij een unieke positie hebben. Wij tonen aan waarom ons park een aparte status als nutstuin moet krijgen. De Toekomstvisie is de basis voor de door de wethouder genoemde “Overeenkomst per park”.

DOWNLOAD HIER DE TOEKOMSTVISIE DE VIJF SLAGEN.

Komen en gaan

In memoriam

Op 22 januari jl. is John Wesenhagen overleden. Hij was tuinder van het eerste uur. John heeft sinds 1991 altijd op tuin 27 getuinierd. De afgelopen jaren kampte hij met gezondheidsproblemen.Wij wensen familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van hun verlies.

Tuinen opgezegd

Sinds voorjaar 2020 hebben zeven tuinders vanwege gezondheid of andere omstandigheden hun tuinen opgezegd. Twee tuinen, 38 en 39 stonden sinds januari 2020 leeg en zijn later dat jaar uitgegeven. De vertrekkende leden zijn: de heer/mevrouw: Berends, Oudejans, Rhee, Beerse, Muisert, Distelbrink, B. Singh, Derveld en Doerga.

Welkom nieuwe tuinders!

De Vijf Slagen verwelkomt: De heer/mevrouw: ● 038 Thorsten Auch ● 039 Peter Keppy ● 046 Jurgen Knobel ● 054 Isabel van Klink ● 077 Jeroen de Ruijter ● 099 Helenus de Haan ● 110 C. Singh ● 141 Lucine Blankert
U ontmoet de nieuwe tuinders tijdens de werkbeurten of ga eens langs om kennis te maken. 
Alle nieuwe tuinders, hun partner(s) en familie wensen wij veel tuinplezier!

Vervangend tuinonderhoud

Een paar tuinders hebben aangegeven tijdelijk niet zelf hun tuin te kunnen onderhouden. Deze tuinen worden daarom op voordracht van de tuinders en met toestemming en voorwaarden van het bestuur door derden onderhouden. Het betreft de tuinnummers 5, 32, 35, 119 en 120.
Oproep: neem contact op met het bestuur als u om welke reden dan ook uw tuin (tijdelijk) niet kunt onderhouden. Zo voorkomen wij verwaarlozing.

Wachtlijst openbaar

Tot nu toe hebben zich 49 aspirant-leden aangemeld. Een ongekend hoog aantal. Moes tuinieren wordt steeds populairder. In heel Nederland groeien de wachtlijsten. Vaak moet jaren gewacht worden. In het kader van ons transparantie-beleid is de wachtlijst sinds januari dit jaar openbaar en te zien op de website onder het kopje Inschrijven. Omwille van de privacy zijn alleen de initialen en het lidnummer weergegeven. De lijst zal maandelijks worden bijgewerkt.

Opknappen parkeerterrein

Een wens van velen: het opknappen van ons parkeerterrein. Onze entree is niet echt uitnodigend: metalen hekken, kuilen en verzakkingen en het grind is weggedrukt. Het parkeerterrein van de Vijf Slagen is ongeveer tien jaar geleden voor het laatst onderhouden. De tuincommissie en het bestuur zijn bezig om voor 1 april aanstaande ons parkeerterrein te voorzien van een paar vrachtwagens grind. Ook zullen bepaalde paden met grind en zand worden geëgaliseerd. Bloemen en planten maken het plaatje straks compleet. Vrijwilligers die straks (medio maart) willen meehelpen om het grind gelijkmatig te verdelen zijn meer dan welkom. Help mee om onze entree te verfraaien. Meld je aan via: bestuur@devijfslagen.nl.

AED redt levens
Wist u dat de Vijf Slagen over een AED beschikt? De AED hangt in het damestoilet (te openen met de sleutel van het hek). Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Bestuurslid Edith Soemodihardjo (tuin 1) heeft het apparaat eind januari bij de Bond laten goedkeuren (jaarlijks verplichte goedkeuring). Ook is de batterij vervangen. 
TIP: Wacht niet tot het te laat is. Lees hier hoe je het apparaat gebruikt.

Project 1

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Project 2

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Saramacca op De Vijf Slagen

Bent u, lieve tuinders, net als ik al begonnen met het nieuwe seizoen? Mijn kamer staat vol. Ik ben begonnen met het zaaien van tomaten, komkommers, aubergines en pepers. Het begint al midden januari, dan krijg ik de kriebels en ga alle zaden naast elkaar leggen en uitpakken. Daar kan ik al zo van genieten, alvast bedenken waar ik wat zal gaan planten.

Oerlelijk
Dit jaar sta ik voor een dilemma: wel of geen tunnel plaatsen? ‘Nee,’ omdat ik een tunnel oerlelijk en niet mooi vind. ‘Ja,’ omdat ik bijzondere planten wil kweken die beslist in een kas of tunnel gekweekt dienen te worden. Uiteindelijk heb ik een compromis met mezelf gesloten: de tunnel komt er, maar ik ga er zoveel mogelijk groen omheen planten zodat je de tunnel zo min mogelijk ziet. Overigens heb ik al een kas, maar die is veel te klein voor alle exoten die ik wil kweken.

Tropische oerwoud
Mijn liefde voor het kweken en verbouwen van exoten komt voort uit mijn jeugd. Ik ben midden in het tropische oerwoud van Suriname geboren. Daar had je geen groenteboer of slager. Er waren helemaal geen winkels. In het oerwoud moet je ‘zelfvoorzienend’ zijn. Wij hadden een boerderij met veel zelf verbouwde groenten, fruit, peulvruchten en noten. En ook met vee en wild.

Vakantie?
Mijn ouders hadden hun eigen “seizoen-personeel” om alles te planten en te verzorgen, en ook om de oogst binnen te halen. Hun standpunt was: “als wij mensen moeten betalen om het plant en oogstwerk te doen, dan kunnen de kinderen toch geen acht weken vakantie houden?! 
Zo moesten wij, drie jongens en acht meiden, keihard werken op het land. En gek genoeg vonden wij dat geen van allen vervelend werk, integendeel: juist heel erg leuk!

Exoten
Zo is mijn liefde voor het moes-tuinieren begonnen. En het zal u niet verbazen: ik kan er niet zonder. Het enige is, na al die jaren, dat het een uit de hand gelopen hobby is geworden. Zeker wat betreft het zaaien en planten van exoten. Ik probeer ieder jaar zo veel mogelijk aparte groenten uit, maar ook knolgewassen en fruit zoals de Occa-knol uit de Andes (zowel de knol als het blad kun je eten); Oer-prei en Appelwortel, een vaste plant en heerlijk in de sla of als borrelhapje.

Andesgebergte
In mijn moestuin heb ik ook postelein uit de Andesgebergte, eveneens een vaste plant en rijk aan vitamine A. Verder kweek ik: Kaki-fruit en de  Kiwibes, veel smaakvoller dan de gewone Kiwi, het is niet harig maar glad en zo groen als een appel. Verder kweek ik ook ‘vergeten groenten’ zoals, schorseneren, pastinaak, rode, groene en gele Melde en Kardoen.

Ontspanning
U begrijpt, moes-tuinieren is voor mij heerlijke ontspanning. Lekker bezig zijn in de buitenlucht, zien en ruiken hoe alles groeit en bloeit. Prachtig toch? Soms waan ik mij weer terug in mijn kinderjaren op Saramacca. 
Laat het seizoen maar gauw beginnen, ik kan niet wachten.

Liefs,
Uw tropische verrassing in Hollandse melkchocolade
Georgine (tuin 83)

Project 1

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Project 2

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Foto's boven v.l.n.r.: Winterpostelein, Sropopo of bittermeloen, Wasabi (de echte!) - Foto's onder v.l.n.r.: Sropopo, Phoe op natuurlijke wijze gekruld, Oerprei.

Enquête. En wat vindt u?
Zoals aangekondigd in de nieuwsbrief van december: De Vijf Slagen enquête komt er aan! Het afdelingsbestuur wil graag weten hoe u denkt over De Vijf Slagen en wat uw wensen zijn. Wij willen ons inzetten voor onderwerpen die onze tuinders (in meerderheid) graag willen. De enquête zal medio maart via e-mail aan ieder tuinlid worden verstuurd. Het invullen van de online-enquête is anoniem en makkelijk in gebruik. Uw deelname wordt zeer gewaardeerd. De uitslagen worden met u gedeeld. Doe mee!

Proeftuintjes
voor aspirant leden

De wachtlijst van De Vijf Slagen is niet eerder zo lang geweest (49). De Vijf Slagen wil aspirant-leden de mogelijkheid geven alvast tuinervaring op te doen in een eigen kleine proeftuin. Hiervoor komen per 1 mei een aantal kleine tuinen beschikbaar.  Een proeftuin wordt voor één tuinseizoen uitgegeven, met een mogelijkheid tot verlenging. Een aspirant-tuinder kan zo ervaren hoe het is om zelf groenten en andere gewassen te kweken. En hoeveel tijd en inspanning het kost voordat je kunt oogsten. Of hoe de inspanning teniet wordt gedaan door insecten, knagers en andere beestjes. De tuintjes worden op volgorde van de wachtlijst uitgegeven. Bijgaande foto's tonen aan hoe je op slechts 20 m2 maximaal kunt moestuinieren.

Géén muziek svp

Het bestuur herinnert alle tuinders er aan dat er geen versterkte muziek gemaakt/afgespeeld mag worden. Met het mooie weer in aantocht is de verleiding groot om het volumeknopje van uw radio harder te zetten. Dit mag niet. Veel tuinders storen zich hier aan. Spreek elkaar aan als muziek/geluid u stoort. Geniet van de rust en stilte en luister naar de natuur. TIP: Wilt u toch naar muziek luisteren? Gebruik een koptelefoon of de bekende ‘oortjes’.

Sloot goedgekeurd
De buitensloten van ons park worden jaarlijks door Waternet gekeurd. Soms wordt er een deel van de sloot afgekeurd vanwege te dichte begroeiing. Dat was vorig jaar het geval en in januari 2021 was het op dezelfde plek weer bingo.

Gemeente
De ‘buitenste’ helft tot aan het midden van de sloot moet worden onderhouden door de Gemeente. De binnenste helft tot aan het midden is de verantwoordelijkheid van de tuinders. Om een of andere reden heeft de gemeente dit jaar slechts een deel van de oever en sloot aan de ‘schapendijk’ schoongemaakt.  Daar waar de gemeente niet heeft schoongemaakt is het riet en liesgras uitgedijd naar de tuinkant en helaas had de betreffende tuinder het ook onvoldoende bijgehouden.

Nieuw gereedschap
Het zou waarschijnlijk veel tijd en energie kosten om ervoor te zorgen dat de gemeente ‘haar stuk’ alsnog zou schoonmaken. Het leek Vasanti beter om het gewoon zelf – met manlief Kees - te doen, en de sloot snel goedgekeurd te krijgen. Zo gezegd zo gedaan. Zwaar werk, maar met het nieuwe gereedschap dat Bert heeft verzorgd was het binnen een paar uurtjes gepiept. Getuige bovenstaande foto’s vóór en na de schoonmaak.

Het kantoor van de Bond van Volkstuinders is gevestigd aan de Volendammerweg 301 in Amsterdam.

Nieuw Bondsbestuur direct aan de slag
Verslag ALV en verkiezing bestuur Bond van Volkstuinders

De Bond van Volkstuinders Amsterdam is per 10 december 2020 teruggetreden. Direct daarna, op 12 december, was er de (online) najaars ALV van de bond. Eric van der Putten werd in die ALV als nieuw bestuurslid in de functie van voorzitter benoemd. 

Financiën
Gezien het terugtreden van de andere bestuursleden zijn alleen die zaken besproken en in stemming gebracht die betrekking hadden op de verantwoording financiën 2019 en de financiën 2021 (contributies, bijdragen, heffingen en de begroting). De afgevaardigden van ons tuinpark hebben met deze punten ingestemd.

Wervingscampagne
Naar aanleiding van het aftreden van het bestuur moest er zo snel mogelijk een verkiezing voor nieuwe bestuursleden uitgeschreven worden. De verkiezingsdatum werd vastgesteld op 16 januari 2021. De wervingscampagne leverde in korte tijd zes prima kandidaten op die allen ‘bewezen kwaliteiten’ in hun curriculum vitae hadden staan.

Aanvulling
De afgevaardigden zijn ter voorbereiding op deze bondsverkiezing goed geïnformeerd over de (selectie)procedure en de achtergrond van de kandidaat-bestuursleden door de bond en de selectiecommissie. Voor dezelfde bondsverkiezing hebben zich ook kandidaten gemeld voor toetreding tot de Bondsbouwcommissie en de Bondstuincommissie. Deze commissies waren namelijk onderbemand.

Zevenkoppig
Alle voorgedragen kandidaatsleden voor bestuur en commissies zijn op 16 januari vrijwel unaniem benoemd tijdens de online vergadering. Het gekozen bondsbestuur is benoemd voor de periode van 1 jaar. Nu kan het nieuwe zevenkoppige bondsbestuur zich richten op de onderhandelingen met de gemeente over de invulling van de strategie voor de volkstuinen.

Het Bondsbestuur bestaat uit: Eric van der Putten - voorzitter; Katherine Diaz - secretaris; Maarten Otto - penningmeester; Marieke Schep - bestuurslid communicatie; Martèl Bakker Schut - bestuurslid juridische zaken; Annemieke Timmerman - bestuurslid groene zaken en Marjo Visser - vicevoorzitter. Wilt u het Bondsbestuur beter leren kennen? LEES HIER wie ze zijn en wat ze doen.

Namens de bondsafgevaardigden de Vijf Slagen:
Vasanti Geestman, Jitske Hallema en Lonneke Verburg.

Het bestuur zoekt zes nieuwe tuin commissieleden

Ben jij een mensenmens? Vind je het fijn als onze tuin er mooi uitziet? Wil je je verdiepen in onderhoudsarm natuurlijk tuinieren? Vind je het leuk om tuinkennis te delen? En kun jij de groene talenten van je medetuinders zien en waarderen? Kom dan de tuincommissie versterken!

Tuincommissie leden bereiden het onderhoud aan ons gezamenlijke groen voor. Zij begeleiden ongeveer 1x per maand de tuinbeurt op zaterdag of een inhaal tuinbeurt. Zij geven voorlichting over natuurlijk tuinieren en slootonderhoud. Ook organiseert de tuincommissie dit jaar een aantal cursussen, excursies, de tuinschouw en de slootschouw.
 
Aanmeldingen en vragen om meer informatie kunnen naar: bestuur@devijfslagen.nl. Je ontvangt dan het tuinplan en het onderhoudsprogramma 2021.

Groene Groet, namens de Tuincommissie,
Barbara Jansma, Mahmoud Mohamed en Jitske Hallema

Diefstal

Diefstal is een grote ergernis bij onze tuinders. Het is onmogelijk te voorkomen dat onbevoegden zich toegang verschaffen tot ons park. Het komt helaas ook voor dat diefstal gepleegd wordt door onze eigen tuinders. Soms gebeurt dit als een tuin is opgezegd of verlaten oogt. 

Verboden
Al naar gelang de afspraken met het bestuur zijn de spullen en beplanting eigendom van de vertrekkende tuinder, de nieuwe tuinder of van de vereniging. Het betreden van andermans tuin zonder toestemming en/of het “meenemen” van spullen van anderen is te allen tijde verboden.

Verminderen
Diefstal kunnen we niet voorkomen, maar met uw hulp kunnen wij dit wel verminderen. Wat kunt u als tuinder doen?
• Laat geen waardevolle spullen achter op uw tuin en in uw schuurtje.
• Zorg voor goed hang en sluitwerk. Veel schuurtjes zijn voorzien van slecht hang en sluitwerk dat binnen enkele seconden is open te breken.
• Spreek onbekende mensen gerust aan (vooral buiten de openingstijden). Vraag of ze bezoeker zijn. Van welke tuin ze zijn en waar deze tuin ligt. Attendeer ze op de openingstijden.
• Doe in de wintermaanden altijd het hek op slot, ook al ziet u fietsen of auto's van andere tuinders staan.

Wat doet het bestuur?
We gaan een “zerotolerance” beleid voeren bij diefstal:
• We doen altijd aangifte indien eigendommen van de vereniging ontvreemd worden.
• Bij diefstal van eigendommen van tuinders adviseren wij aangifte te doen.
• Bij diefstal door eigen leden wordt melding gemaakt bij de Bond met het verzoek een opzeggingsprocedure te starten.
• We bekijken de mogelijkheid van het plaatsen van camera’s.
• Registratie van alle gemelde incidenten.

Tot slot:
onder diefstal hoort ook het niet terugbrengen van gereedschappen van De Vijf Slagen. Er is al begonnen om ze te ‘merken’ (gele band). We zullen alle gereedschappen gaan inventariseren en nummeren.

Ik wens alle tuinders een veilig en fijn tuinseizoen!

Jeroen de Ruijter, penningmeester

Samen de 'lente-zomer' in

De metamorfose van een volkstuinpark

In het uiterste zuidwesten van Amsterdam Zuidoost, tussen VUmc en Abcoude, naast het natuurgebied De Hoge Dijk en ingesloten tussen spoorbaan en golfterrein ligt Volkstuinpark De Vijf Slagen. Niet één van de grote bij de Bond van Volkstuinders aangesloten tuinparken; ‘slechts’ 155 tuinen en een bescheiden clubhuis met bescheiden voorzieningen.

Geschoffeld en gezwoegd
Op De Vijf Slagen geen luxe tuinhuizen voorzien van alle gemakken, maar sobere schuurtjes voor tuingereedschap en kweekkassen die bol staan van groente en fruit. Geen gazons die uitnodigen tot  nietsdoen, maar rijen vol groenten, fruit en siergewassen waar geschoffeld en gezwoegd wordt in een voortdurend gevecht tussen tuinder en het immer voortwoekerende onkruid.

Nutstuinpark
Geen lommerrijke lanen met hoge bomen, want hoge bomen geven veel schaduw en groenten hebben zon nodig. Volkstuinpark De Vijf Slagen is een nutstuinpark, een benaming die dateert uit een tijd dat de opbrengst uit eigen tuin menig gezin gezond moest houden. Recreatie en het ‘dolce far niente’ komt hier nog steeds op de tweede plaats. De weersvoorspellingen bepalen hier niet of de parasols kunnen worden uitgevouwen, maar of de opbrengst aan groente en fruit in gevaar dreigt te komen.

 Voortrekken
Ieder jaar opnieuw die cyclus van planten, oogsten en opruimen van de tuin. Aan het eind van de winter ogen de tuinen dan ook kaal en somber. Het seizoen begint thuis of in de kweekkas met het ‘voortrekken’ van de jonge groenten-plantjes. Het is aan het eind van de winter nog stil op De Vijf Slagen. Maar langzaam komt er leven op het tuinpark. Niet in het minst door het uitwisselen van plantjes, tips en welgemeende adviezen. Tuinders die elkaar weer groeten na een lange winterslaap.

Explosie
En dan, als straks de zomer weer begint lijkt er een explosie van groen en kleur te hebben plaatsgevonden. Groenten en fruit uit alle windstreken; Surinaamse antroewa, sopropo en paksoi, mediterrane courgette. Maar ook… Hollandse bieten en prei en de universele aardappel, knoflook en ui. Fruitbomen zoals de appel, de peer, de kers, de perzik, de pruim en de abrikoos en fruit zoals de aardbei, de bessen en druiven.

Metamorfose
De kweekkassen puilen uit van komkommers en tomaten. Bloemen zijn niet alleen ‘voor de mooi’, maar ook om het de ‘bestuivers’ zoveel mogelijk naar de zin te maken. De bijenkasten in het midden van ons tuinpark worden gedoogd, omdat ze simpelweg nodig zijn.

Tuinpark De Vijf Slagen ondergaat elk jaar weer een metamorfose als de winter is overgegaan in de lente, gevolgd door een rijke zomer. Een oase van flora en fauna. Van groen, bloemen en vogels.

 Ger (tuinnr. 4)

Overstap naar post per mail

Het merendeel van de tuinders ontvangt berichten van De Vijf Slagen per e-mail. Het afdelingsbestuur verstuurt tot voor kort aan zo’n 24 tuinders ook diverse stukken per post. 

Nieuwsbrieven en stukken voor de Algemene Ledenvergadering konden worden afgehaald in het clubhuis. Het drukken en versturen van de nieuwsbrief, ALV stukken en andere berichten kost de vereniging echter veel geld en tijd. Geld dat we liever besteden aan het onderhoud van ons tuinpark. Het bestuur kiest er daarom voor om berichten bestemd voor ALLE tuinders, tuinmaatjes en/of aspiranten vanaf heden alleen elektronisch - per e-mail - te verzenden. 

Wij vinden het belangrijk om elke tuinder goed te informeren, daarom: 
·       Zijn algemene berichten, documenten en nieuwsbrieven te lezen op de website;
·       Staan korte berichten en aankondigingen op de publicatieborden;
·       Liggen de stukken voor de ALV ter inzage in het clubhuis; 
·       Worden persoonlijke brieven gewoon per post verzonden aan de tuinders zonder emailadres.

Het afdelingsbestuur van de Vijf Slagen wenst alle tuinders prettige Paasdagen en een fantastisch goed groei- en bloeiseizoen toe!

Colofon
De Vijf Slagen nieuwsbrief staat onder redactie van het bestuur en is met zorg samengesteld. Wij maken u erop attent dat deze nieuwsbrief geheel op vrijwillige basis en in vrije tijd geproduceerd wordt. Bijdragen en suggesties van leden zijn van harte welkom. Op de ledenpagina van onze website vindt u alle overige informatie en adressen. Aan het lezen en ontvangen van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Het bestuur neemt geen verantwoording voor verstrekte informatie in tekst en beeld van derden. Type-, zetfouten en wijzigingen onder voorbehoud. Copyright De Vijf Slagen 2021.

Volg ons op Facebook en Instagram

Aanmelden voor nieuwsbrief

Voor onze fans, verschijnt 6x per jaar (tuinleden ontvangen het automatisch)

Contact

Volkstuinpark De Vijf Slagen
Tafelberg 50
1105 BR Amsterdam


info@devijfslagen.nl
www.devijfslagen.nl