Elk tuinpark van de Bond van Volkstuinders heeft z’n Bouwcommissie. Onze bouwcommissie is nog een echt mannenbolwerk: drie heren van meer dan middelbare leeftijd – foto v.l.n.r.: Erik Hofwijks, Humphrey Arduin en Ger Steinbusch. Denkt u vooral niet dat onze bouwcommissie zelf bouwt. Een betere naam voor de Commissie zou dus ‘gebouwencommissie’ zijn, maar het woord ‘gebouwen’ in ons tuinpark is een te groot woord. Het gaat eigenlijk om ‘n kweekkas, ‘n schuur en andere optrekjes in een tuin.
Slapeloze nachten
Wij van de bouwcommissie zijn een beetje te vergelijken met de schoonheids-commissie van vroeger. Alleen al het idee dat in alle tuinen er maar op los zou worden gebouwd, geeft ons slapeloze nachten. Zowel de Gemeente, de Bond en De Vijf Slagen hebben ons daarom voorzien van een batterij regels en voorschriften in het Bondsbouwreglement, letterlijk en figuurlijk een mond vol.
Vergunning
Dus als u iets wilt bouwen in de tuin zult u eerst de bouwcommissie moeten vragen om een vergunning, soms een vergunning van alleen De Vijf Slagen, soms een vergunning van De Vijf Slagen én de Bond van Volkstuinders. En u mag niet zo maar elk optrekje in uw tuin neerzetten. De Bond heeft precies omschreven wat er wél mag staan: één schuur, één kweekkas, één gereedschapskast, één pergola, één windscherm, één gas- of accukist, één broeibak en tegenwoordig ook één zonnepaneel. Ons eigen tuinpark vond het trouwens ooit nodig om daar nog enkele bouwsels aan toe te voegen: hekwerk, één kweektunnel, beschoeiing, één compostbak en terrasoppervlak.
Regels, regels, regels...
Is eenmaal uw oog gevallen op een van de toegestane bouwsels dan dient u, na toestemming, ook te voldoen aan, soms onbegrijpelijke, afmetingen en onderlinge afstanden. En of het niet genoeg is: er zijn ook nog regels over de kleur, de hoogte en mogelijke uitsteeksels. En, niet te vergeten de belangrijkste regel: u mag van de Bond nooit méér dan 20% van uw tuinoppervlak bebouwen of betegelen. Ga er maar aan staan! Regels, regels, regels, zult u zeggen, maar bij ‘ernstige minachting’ van de bouwcommissie loopt u het risico dat het plezier van tuinieren omslaat in een regelrechte nachtmerrie. Dus, een welgemeende raad: overleg altijd met de bouwcommissie voordat hamer en spijker ter hand worden genomen of voordat een paradijselijk optrekje wordt aangeschaft. Het voorkomt ‘broko ede’, ofwel barstende hoofdpijn.
Kromme discussies
Toch kan ook de bouwcommissie soms stekende hoofdpijn krijgen. We weten weliswaar wat wél gebouwd mag worden, maar tuinders redeneren vaak vanuit het omgekeerde: alles mag, behalve als het niet mag. En dat levert soms kromme discussies op, want wat niét mag heeft de Bond niet opgenomen in haar Bondsbouwreglement.
Tuinschouw
Een voorbeeld: als de bouwcommissie rondloopt om de staat van bouwsels in tuinen te bekijken (de jaarlijkse bouwschouw) worden regelmatig idyllisch ogende afdakjes of terrasoverkappingen waargenomen. Het staat niet bij de toegestane bouwsels, maar de tuinder beweert onschuldig dat het niet staat bij wat verboden is. Dus de bouwcommissie zegt het nog maar eens een keer. In het Bouwreglement staat een lijstje van wat in de tuin, na toestemming, gebouwd mag worden. De rest is verboden.
Tuinier-plezier
Wilt u iets bouwen dat niet op het lijstje staat, doe dan tijdig een voorstel in de Algemene Ledenvergadering. Dan gaat het afdelingsbestuur voor u pleiten bij de Bond om het lijstje aan te vullen. Volgens deze route is het ons bijvoorbeeld gelukt om vanaf dit jaar naast een schuur óók een kweekkas van 12 m2 (was eerst 6 m2) te plaatsen. En zo draagt de bouwcommissie bij aan nog meer tuinier-plezier.
Ger Steinbusch (tuinnr. 4)