
Periodiek nieuwsbrief | Nutstuinpark De Vijf Slagen | Amsterdam Zuidoost
Na een periode van onderbezetting en de oproep voor een volwaardig bestuur, is de formatie met succes beklonken. Het bestuur van De Vijf Slagen kan verder op volle sterkte!
Seizoen 2022
De zittende bestuursleden Edith Soemodihardjo, tuin 1; Jeroen de Ruijter, tuin 77 en Huibert Kloet , tuin 109 presenteren drie nieuwe aspirant bestuursleden. Marianne Goes, tuin 34; Lucy Blankert, tuin 141 en de eerder aangekondigde Ronald Cordes, tuin 137. Zij gaan hopelijk het afdelingsbestuur van De Vijf Slagen met ingang van het nieuwe seizoen 2022 versterken. De komende maanden zullen zij meegenomen worden in de bestuurlijke ‘taken en verantwoordelijkheden’.
Taken verdelen
Penningmeester Jeroen de Ruijter: “We gaan de taken verdelen. Dit geeft ons meer lucht om onze pijlen te kunnen richten op de unieke kenmerken van ons nutstuinpark en om de voortgang en balans die nu is ingezet voort te zetten.”
Ger Steinbusch zal als interim secretaris zijn tijdelijke taken voorlopig aanhouden en later dit jaar overdragen aan de nieuw te verkiezen secretaris.
Noteer alvast in uw agenda!
Voordat de nieuwe samenstelling van het bestuur daadwerkelijk geïnstalleerd kan worden, kunnen alle leden instemmen tot goedkeuring. Dit zal gebeuren tijdens de Najaars Algemene ledenvergadering 2021 (ALV) in het weekend van 20 en 21 november 2021. Ook zal er een voorzitter worden gekozen.
Lees verder in deze nieuwsbrief een introductie van Marianne, Lucy en Ronald.
Nog meer goed nieuws: De oproep om een nieuwe tuincommissie te vormen heeft zijn vruchten afgeworpen. Na de info-dagen in het weekend van 10 en 11 juli, kwamen de nieuwe aspirant-tuincommissieleden op zaterdag 31 juli voor het eerst bij elkaar. Ondanks de vakantieperiode hebben zij tijd vrijgemaakt voor een informele kennismaking.
Nog steeds onder de beperkende corona-maatregelen, maar onder een stralende zon, kwam de nieuwe Tuincommissie op zaterdag 7 augustus weer informeel samen. Kennismaken, aftasten en luisteren naar elkaars visie. Dat was het doel van deze ontmoeting. Van links naar rechts: Cirro Martijn, Thorsten Auch, Marc Steenmetz, Ro Juthan, Mahmoud Mohamed, Henk Blijd en Ineke den Engelsman.
Dit zijn -onder voorbehoud- de leden die de nieuwe tuincommissie gaan vormen. Een paar hebben aangegeven niet persé op de voorgrond te hoeven treden, maar willen wel deel uitmaken van de tuincommissie. In willekeurige volgorde):
• Thorsten Auch, tuin 38
• Henk Blijd, tuin 107
• Ro Juthan, tuin 112
• Mahmoud Mohamed, tuin 23
• Cirro Martijn, tuin 29
• Ineke den Engelsman, tuin 67
• Marc Steenmetz, tuin 6
Georgine Bom-Roosblad, tuin 83, is als adviseur en planten- en groenexpert beschikbaar voor zowel de tuincommissie als voor het bestuur.
Voorstelronde
Tijdens de voorstelronde kon iedereen zijn visie geven op het algemeen onderhoud van ons tuinpark. Het adopteren van een stuk openbaar groen door een vaste groep tuinders werd positief ontvangen. Ook gingen er stemmen op meer tuinders met elkaar te verbinden door de groepen anders te formeren. Het voorstel van het bestuur om de tuinbeurten niet meer persé op de zaterdagochtend te houden zorgde voor een interessante discussie: de ‘tien-verplichte-uren’ kunnen immers ook anders ingevuld worden.
Prioriteiten
Maar al gauw kwamen de aspirant tuincommissieleden tot de conclusie om een prioriteitenlijst op te stellen. Marc Steenmetz gaat een aanzet maken voor de lijst. Welke plekken op ons tuinpark vallen onder de taken van de nieuwe tuincommissie en welke niet?
Met veel enthousiasme en nieuwe ideeën zijn de aspirant tuincommissieleden inmiddels al vaker bij elkaar gekomen. Chapeau!
NIEUW! Uit de groentetuinen van De Vijf Slagen. Heerlijke seizoensgerechten. Tuinder Anja van Ingen, tuin 31, maakt al jaren één van haar favoriete soepen die ze steevast maakt met zoveel mogelijk groenten uit eigen tuin:
Vijfslagen Groentesoep
met pompoen, zoete aardappel, koolraap of koolrabi en kokos.
Benodigdheden:
2 eetlepels boter of kokosolie (kokosolie met geur vind ik het lekkerst)
½ fijngesnipperde rode ui
175 gram van elk: pompoen, zoete aardappel en koolraap of koolrabi in stukken (redelijk groot)
1 verse rode peper (fijn gehakt)1 theelepel verse of gedroogde marjolein
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel kaneel
2 eetlepels amandelschaafsel
1 theelepel suiker
25 gram gedroogde geraspte kokos
1 liter groentebouillon
Fijngesneden koriander ter garnering
Zwarte peper en zout naar smaak
Rode ui fruiten in de boter of kokosolie tot het glanzend is. Pompoen, zoete aardappel en koolraap of koolrabi 3 tot 4 minuten meebakken. Kruiden toevoegen en mengsel ongeveer 5 min zachtjes bakken (regelmatig roeren).
Bouillon, amandelschaafsel, rode peper en suiker toevoegen; deksel op de pan en alles 10 minuten zachtjes laten pruttelen (check of het al eerder beetgaar is allemaal). Tot slot de kokos door de soep roeren en koriander toevoegen.
Eet smakelijk | Njang sweetie | Bon apetit | Afiyet olsun | Buen apetito | Guten appetit.
Heeft u ook een (h)eerlijk recept met groenten uit eigen tuin? De redactie is vooral benieuwd naar de recepten voor het november en januarinummer. Stuur uw recept naar: redactie@devijfslagen.nl.
Over de bloemetjes en de bijtjes. De biodiversiteit op De Vijf Slagen plant zich vanzelf voort. Van eendjes en insecten tot...
Een fotobijdrage van Marianne Goes.
Barka vindt het heel erg om zijn tuin op te geven, maar is realistisch genoeg om zijn situatie onder ogen te zien. In de ruim dertig jaar dat hij getuinierd heeft op De Vijf Slagen is er heel veel gebeurd. Barka: “Ik ben drie keer van tuin gewisseld. Ik begon op tuin 18. Daarna heb ik tuin 148 gehad en tot dit jaar heb ik met heel veel plezier gewerkt en genoten van mijn tuin op nummer 90.”
Geen gezeur
Wat kun je ons vertellen van de beginjaren van De Vijf Slagen? Hij lacht en denkt na, zijn ogen schitteren en hij gebaart met zijn hand, zo van: ‘ga toch weg’. “Vroeger was alles anders. Wij waren echte vrienden en hadden alles voor elkaar over. Zonder gezeur of gemor hielpen wij elkaar en zorgden wij dat het complex beetje-bij-beetje opgebouwd werd.”
Je deed het gewoon
Barka: “Iedere ochtend stipt om half tien ging het clubhuis open. De koffie stond klaar en we maakten een gezellig praatje met elkaar. Op een groot bord schreven we de klussen die gedaan moesten worden. Niets moest, je deed het gewoon zonder te discussiëren en alles was vrijwilligerswerk. Rond 11 uur gingen we aan de slag. Op onze eigen tuin, om anderen te helpen of op het terrein.”
Twaalf huizen gebouwd
“Zo heb ik twaalf huizen gebouwd (hij spreekt liever van ‘huizen’ dan van ‘schuurtjes’ / red.) Een paar van die huizen staan er nog steeds, zoals die op tuin 000.” Hij gebaart druk met zijn handen, links en rechts wijzend: “En daar en hier iets verderop het derde schuurtje aan dit pad heb ik ook helpen bouwen. We waren een hechte vriendengroep van vrijwilligers.”
Halverwege het interview voegt Titus Petri (70) zich bij ons aan tafel. Hij reed toevallig met zijn fiets langs het terras van ons clubgebouw en zag Barka zitten. Het bleken twee oudgedienden van het allereerste uur te zijn. Barka tegen Titus: ‘Hé, makker, hoe is het? Kom er even lekker bijzitten.”
Grazende koeien
Al gauw wisselden Titus en Barka hun herinneringen op over de beginjaren van De Vijf Slagen. Barka: “We hebben samen echt een hele goede tijd gehad en keihard gewerkt. Toen wij in 1990 kwamen stonden hier nog koeien te grazen van een van de laatst overgebleven boerderijen, daar waar nu de golfbaan staat.”
Titus valt Barka bij: “Ja, maar eerst in de periode daarvoor, omstreeks 1985, werd dit gigantische stuk land door de gemeente in één keer omgeploegd met een enorme frees van wel anderhalve meter diep.”
Omgeploegd
Titus: “Moet je voorstellen, de enorme lap grond vanaf het AMC tot aan de voetbalvelden van Abcoude. Alles werd in 1x omgeploegd. Inclusief de overblijfselen van de boerderijen en hun stenen paden.
Behalve het nieuwe natuurgebied (De Hoge Dijk, red.) en de bijbehorende plassen met natuurzwembad, werden toen ook de sloten van De Vijf Slagen aangelegd. Maar het terrein van De Vijf Slagen lag bezaaid met (omgeploegde) stenen, glas en puin. “We hebben de grootste brokken met de hand moeten verwijderen. Ik heb er op mijn tuin nog steeds een heuvel aan over gehouden.”
Snoeien in de winter
Barka valt Titus bij: “Ja, en weet je nog, ter hoogte van tuin 48 had de boer waarschijnlijk veel koeien geslacht. Overal lagen botten. En in de winter stonden we op schaatsen op de bevroren sloten te zagen. Het was ijzig koud, maar de enige manier om de bomen te kunnen snoeien. We deden het gewoon. De eerste drie-vier jaren van De Vijf Slagen hebben we alleen aardappels kunnen poten.”
Vissen
Titus: “Op een gegeven moment was er een bijeenkomst van de gemeente en werd getoond hoe het gebied er uit zou komen te zien. Op een tekening konden onder andere Barka en ik kiezen uit meerdere tuinen. Alles was nog beschikbaar. Wij kozen voor de tuinen waar de sloot het breedst was. Toen groeide en leefde er nog van alles in de sloten. Van waterplanten tot salamanders en vele vissen. De sloten waren veel dieper dan nu het geval is en het water was zo helder als wat. Je zag de vissen gewoon zwemmen. Er zwommen zulke snoeken in de sloten (hij maakt een wijds gebaar met zijn handen van 40-50 centimeter). We konden gewoon hengelen in onze tuinen.” Barka: “In de winter zag ik de vissen onder het ijs, happend naar zuurstof.”
Titus is er van overtuigd dat de combinatie van te veel slib en de komst van de Amerikaanse rivierkreeft de sloten van De Vijf Slagen hebben beroofd van al het leven.
Schatgraven op De Vijf Slagen: Het terrein lag bezaaid met 18e-eeuwse potscherven. Rechts: In 1990 was het terrein van De Vijf Slagen nog een grote kale vlakte. Deze foto van Titus Petri met zijn zoon is in zuidoostelijke richting gemaakt, ter hoogte van de tuinen 115 tot 118.
Keiharde werker
Volgens Titus is Barka de enige echte niet benoemde voorzitter van De Vijf Slagen geweest. Terwijl hij Barka aankijkt: “Barka was een keiharde werker. Hij kon met iedereen opschieten, bemiddelde bij geschillen en was oprecht betrokken bij het reilen en zeilen van ons nutstuinpark. Hij wist de mensen als geen ander met elkaar te verbinden. Nu zijn we allebei op leeftijd en hebben wij het beste uit de tuinen gehaald.”
Beiden hebben vanaf het begin nooit de ambitie gehad om een bestuursfunctie te bekleden (red.).
Een laatste vraag aan Barka: Volgend jaar heb je geen tuin meer. Hoe ga je daarmee om? Barka, op een bescheiden toon: “Ik hoor dat ik bij iedereen welkom ben en dat weet ik ook. Ik hoop dat de nieuwe huurder van mijn tuin er net zo gelukkig zal zijn als ik er jarenlang ben geweest. Ik zal proberen om zo vaak mogelijk te komen. Mijn ronde te doen en om een praatje te maken. We zullen het zien...”
Tuinders trekt uw laarzen aan! En: Geen woorden maar daden, want klagen over de kwaliteit van onze sloten en wachten totdat de gemeente of Waternet iets doet, zet geen zoden aan de dijk. Zelf de handen uit de mouwen steken is op dit moment de beste remedie. De laatste tuinbeurten van dit jaar zullen worden benut om onze sloten ‘lucht te geven’, oftewel: te baggeren. Het gaat om de sloot achter ons clubgebouw, langs de parkeerplaats en de sloten langs de twee verbindingspaden. Op deze wijze krijgt u ‘les en handigheid’ in het scheppen om de sloot grenzend aan uw tuin zelf op te schonen. Dit zorgt voor een betere doorstroming en kwaliteit van het water. Doe dit wel samen met uw buren, volg de instructies en maak er een leerzame bezigheid van. Voor alle groepen: periode 2 t/m 30 oktober (niet eerder!).
Na lang aarzelen heb ik mij aangemeld voor een (administratieve) bestuursfunctie. De (nieuwe) bestuursleden zijn zo positief en willen een nieuwe, frisse start maken. Dat vind ik een prachtig uitgangspunt. Vandaar dat ik mij heb aangemeld als nieuw en ondersteunend bestuurslid. Een en ander met in achtname van een proeftijd tot het einde van dit tuinseizoen.
Sinds ongeveer vier/vijf jaar heb ik een tuintje bij De Vijf Slagen. De eerste jaren heb ik gekeken wat er zoal groeide en bloeide. In januari van dit jaar ben ik officieel gepensioneerd en kan ik vaker naar de tuin komen.
In mijn werkende leven heb ik altijd in de grafische industrie gewerkt. De laatste 42 jaren bij een familiebedrijf: drukkerij Jubels in Amsterdam-Noord. Ik ben begonnen als zetter en later ben ik doorgegroeid naar orderbegeleider, logistiek planner en “voorman” op de werkvloer.
Ik heb altijd met heel veel plezier gewerkt en te veel gewerkt, maar nu als gepensioneerde vind ik deze tijd eigenlijk nog wel leuker. Voor twee personen in mijn omgeving ben ik mantelzorger en daarnaast verricht ik ook nog vrijwilligerswerk. Samen met mijn dochter woon ik in Amsterdam (omgeving Olympisch Stadion). Ik hoop het bestuur te kunnen ondersteunen met mijn enorme werkervaring en daarmee ook De Vijf Slagen. Graag tot ziens op de tuin!
Met vriendelijke groet,
Marianne (tuin 34)
Tuinders die het leuk vinden om een spreekbeurt of voordracht te geven zijn van harte welkom bij Cordaan. De thuiszorgorganisatie zoekt enthousiaste vertellers. Weet u veel over flora en fauna? Specifiek over bepaalde bloemen, groenten, dieren of insecten? Wilt u vertellen over bijen en honing? Of over kruiden? Gun ouderen en hulpbehoevenden een leuke voordracht. Meestal gaat het om kleine groepjes van vijf tot acht personen. Bij mooi weer is het zelfs mogelijk om de ouderen bij u op de tuin uit te nodigen. Beleven, proeven en ruiken. Dat zou fantastisch zijn voor ouderen die aandachtig naar u zullen luisteren. Geef u op, er komen nog een paar mooie maanden aan. De Vijf Slagen zal alle medewerking verlenen. Meer info bij Huibert (tuin 109). Stuur een korte reactie naar redactie@devijfslagen.nl en wij brengen u in contact met Janneke Wouters van Cordaan.
De Vijf Slagen heeft voor haar leden een aanhangwagen ter beschikking. Het gebruik daarvan is niet geheel zonder risico's. Zorg dat u goed verzekerd bent tegen schade en ongevallen. Reserveer tijdig bij Edith (tuin 1). Wilt u van de aanhangwagen gebruik maken, houd rekening met het volgende:
• Bruikleen geldt uitsluitend voor ingeschreven leden/tuinders.
• Alleen te gebruiken voor tuin gerelateerde activiteiten/klussen.
• Reserveer de aanhangwagen tenminste 3-5 dagen tevoren.
• U leent de aanhangwagen voor een halve dag (4 uren), meer tijd nodig? Informeer naar de mogelijkheden.
• U dient zelf te zorgen voor een auto met trekhaak.
• De bestuurder dient in het bezit te zijn van een rijbewijs BE.
• U dient zelf te zorgen voor een extra of wit-kentekenplaat van desbetreffende auto.
• De auto met trekhaak dient verzekerd te zijn + aansprakelijkheidsverzekering.
• Schade aan de aanhangwagen wordt verhaald op de bestuurder.
De aanhangwagen bevindt zich in de afgesloten box tegenover het Clubgebouw.
De sleutel van de box kan worden opgevraagd bij:
- Marc Steenmetz, tuin 6, telefoon: 020 697 44 45
- Bert Boot, tuin 58, telefoon 020 696 40 19
- Edith Soemodihardjo, tuin 1, telefoon 06 483 64 692
Veiligheid: Heeft u de aanhangwagen niet eerder gebruikt? Informeer bij Edith.
Zij kent tuinders die er vaker mee gereden hebben. Maak de bak van de aanhangwagen na gebruik weer schoon en sluit de box netjes af.
Ik ben Lucy Blankert,
Leuk wanneer ik een bijdrage mag gaan leveren aan het bestuur!
Ik ben nog niet zo lang geleden terug verhuisd naar Amsterdam. Ik vind de tuin een behoorlijke klus, maar ik ben hard bezig en het gaat steeds beter! Als eerste heb ik een mooie oude appel-en perenboom geplant. Daar ben ik zo trots op, nu hoop ik maar dat ze goed aanslaan.
Als werk ben ik actief in een team aan duurzame bouwprojecten. We maken woningen en dierenklinieken energiezuiniger, lichter en ruimer. We proberen altijd veel groen in te passen in bouwprojecten.
Bij een museum heb ik acht jaar bestuurservaring. In de tuin probeer ik ook inheemse planten (onkruid?! ) ruimte te geven bij de groentes en bloemen. Dat is nog veel experimenteren voordat ik een goede balans vind! De sfeer bij De Vijf Slagen vind ik erg leuk. Ik hoop als bestuurslid bij te kunnen gaan dragen aan de goede sfeer.
We hebben een zoon van 28 en een dochter van 24. Onze dochter is in Tilburg ook een tuiniers-gek en onze zoon probeert in Curaçao mango-bomen te planten.
Met groetjes van Lucy
(Tuin 141)
Op vrijdag 10 september aanstaande is het afdelingsbestuur van De Vijf Slagen door de Bond uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Onderwerp van het gesprek is het aanpassen van de statuten en reglementen van de Bond. Kernvraag is: Moet het hele stelsel van statuten en reglementen op de schop of gaat het vooral om een aantal specifieke zaken?
Het betreft hier een oriënterend gesprek. Er worden nog géén beslissingen genomen. Het gaat om een inventarisatie van alle aangesloten tuinverenigingen.
De Vijf Slagen zal een bestuurs-delegatie afvaardigen van twee of drie personen.
Beste Tuinders,
Naar aanleiding van een gesprek dat ik heb gevoerd met de huidige bestuursleden, wil ik mij graag kandidaat stellen als nieuw bestuurslid, waarbij ik voor een deel secretariaatswerkzaamheden zal gaan verzorgen. Ik ben Ronald Cordes en tuinier sinds juli 2014 met veel plezier op tuin 137. Ik heb mijn carrière in het basisonderwijs twee jaar geleden afgerond en ben ik vrij om mijn tijd in te delen zoals ik het graag wil. Een deel van die tijd wil ik besteden aan bestuurswerkzaamheden omdat ik het belangrijk vind dat een volkstuin in goede banen geleid wordt. Ik draag hier graag aan bij.
Ik ben opgegroeid in Mijdrecht. Mijn vader had een zaak in landbouwartikelen en hoewel ik er in mijn jonge jaren vaak heb meegeholpen, had ik later niet de ambitie het bedrijf voort te zetten en koos ik voor een andere baan. Mijn moeder kwam uit een tuindersfamilie, als kind was ik vaak op de tuinderij, of met mijn vader "de boer op". Ongetwijfeld is in die periode mijn interesse en liefde voor de natuur ontstaan.
In mijn tuin zal je diversiteit aantreffen. Sier- en vaste planten, groenten en fruit zijn onderdeel hiervan. En, ik probeer zoveel mogelijk volgens de 4 H’s te tuinieren:
1. Tuinieren vanuit het hoofd. Plannen maken hoe je tuin eruit gaat zien.
2. Tuinieren vanuit het hart. Wat vind ik mooi in mijn tuin, waar word ik vrolijk van.
3. Tuinieren met je handen. Het onkruid moet eruit, anders gaat dat ten koste van je groente.
4. De vierde H staat voor harmonie. Wanneer de genoemde drie in harmonie met elkaar zijn dan ben ik op de goede weg.
Ik woon in Abcoude ben getrouwd met Sonja en we hebben een dochter en zoon. En inmiddels alweer drie kleinzonen.
Vriendelijke groet,
Ronald Cordes (tuin 137)
2021 was een matig oogstjaar. Boontjes en tomaten deden het beduidend minder dan voorgaande jaren, tenzij je een kas of tunnel hebt.
Samen sterk. Er is de komende tijd veel werk te verzetten, meer dan het bondsbestuur en de afdelingsbesturen waar kunnen maken. Daarom doen we samen een dringend beroep op alle tuinders om mee te helpen en zich te melden voor een taak, een commissie of wat dan ook.
Wie of wat worden er gevraagd? Redactieleden, bestuursleden, leden voor een nieuwe Onderhoudscommissie en leden voor de Commissie van Beroep.
Belangstellenden sturen een bericht met beknopte CV en motivatie naar: bestuur@devijfslagen.nl en wij zorgen ervoor dat jouw aanmelding zo snel mogelijk bij de Bond terecht komt.
KLIK HIER voor meer informatie.
Voor onze fans, verschijnt 6x per jaar (tuinleden ontvangen het automatisch)
Volkstuinpark De Vijf Slagen
Tafelbergweg 50
1105 BR Amsterdam